Motorn

Vad vore en elcykel utan en motor? Motorn bestämmer, tillsammans med batteriet hur din elcykel fungerar. Men det räcker numera inte att bara ha en motor som är viktig utan även vart den skall placeras på cykeln i samband med batteriet då detta kan påverka cykelns körkänsla, tyngdpunkt och effektivitet. 

Placering framhjulet (framnav)

Det billigaste alternativet är att ha motorn i framhjulet. Det är även det vanligaste alternativet som kombineras med ett batteri bak i pakethållaren eller på ramen. Framhjulsmotorn driver cykeln med olika hastighetsnivåer som du själv bestämmer och är helt oberoende av hur mycket kraft du ger i tramptagen, men du måste alltid röra pedalerna för att motorn ska ge assistans. Perfekt alternativ om man vill känna att man åker med cykeln utan att behöva belasta pedalerna, som att bli dragen framåt. Dock är framhjulsmotorn är inte lika stark som en mittmotor vilket innebär att den tappar en del kraft i uppförsbackar. Branta backar bör du assistera med lätta växlar och muskelkraft. 

Placering bakhjulet (baknav)

Placerar du istället motorn bak på cykeln med batteriet fungerar alldeles utmärkt då det är en relativt billig lösning. Detta kan ge dig väldigt bra grepp, speciellt i uppförsbackar och passar väldigt bra till en el-lastcykel då de oftast är naturligt tyngre där fram. 

Placering mitten (vevpartiet)

Att placera motorn i vevpartiet är det bästa men också det dyraste alternativet som blir mer och mer vanligt. Motorn driver direkt på vevpartiet och sensorer känner av hur mycket du belastar pedalerna med som den sedan förstärker och kan även utnyttja cykelns växlar för att bli extra stark i uppförsbackar. Med en mittmotor har du full kontroll och det känns också som en vanlig cykel fast med superkrafter. P.g.a. den låga centrerade vikten får din cykel en bra balanspunkt och klarar sig bättre i uppförsbackar med motorns ökade effektivitet. 

  • Tips: En elcykel har som standard en max hastighet på 25 km/h med en 250W (Watt) effekt på motorn. Möjligheten finns att cykla fortare men då handlar det om att trampa då motorn kopplas ur vid fortare hastigheter. Det skadar inte motorn eller batteriet att koppla bort motorn för att trampa själv!

Batteriet 

Som sagt kan batteriet monteras på lite olika ställen på elcykeln. Vanligtvis hittar du det i pakethållaren men på mittenmotorer nästan alltid monterade på ramen. 

Batteriets storlek är något som varierar beroende på vilka behov du har. Vi har lite mer information om laddning längre ner i guiden men ett vanligt batteri på en elcykel numera är ett lithiumbatteri på ca 400 Wh. Det krävs inte mycket underhåll för att ta hand om batteriet och du kan ladda det när du känner för det. Det som är viktigt att tänka på är att inte låta batteriet ladda ut helt. Det finns specialladdare som kan ge batteriet liv igen men det skall undvikas om det går. 

Hur länge du kan köra med en laddning varierar beroende på storlek på batteri, val av motor och vart du kör, hur vädret och temperaturen är när du kör, hur mycket luft du har i däcken och din vikt och cykelstil. Du bör få ut 4 - 14 mil per laddning vid normal användning men annat kan påverka. Använder du motorn mindre så räcker batteriet längre. 

  • Tips: Ta loss ditt batteri från elcykeln när du har parkerat den så batteriet inte blir stulet. Ge batteriet en underhållsladdning om det inte används under en längre period.

  • Tips: Elcykelbatteri brukar ligga på mellan 7 - 17 Ah. Om du vill ha så lång räckvidd som möjligt med elcykeln skall du satsa på ett batteri med många amperetimmar (Ah)!

Växlar

En motor gör inte hela jobbet åt dig, bara nästan! Tänk på att använda växlarna som du gjort med en vanlig cykel utan el. Du får en behagligare upplevelse och motor och batteri får en längre livslängd. 

  • Tips:  Har du automatväxlar eller elektroniska växlar så är det bra att veta att när batteriet tar slut så kan du inte byta växlar utan måste fortsätta cykla på den växeln som var vald när batteriet dog. 

Nu när du förstår dig på hur elcykeln fungerar är det dags att välja ut rätt elcykel för dig. Ta hjälp av vår guide för att hitta bästa cykeln för dig! 

Vilken passar dig bäst?

Välkommen in till någon av butikerna och provkör så du hittar rätt känsla så lovar vi att du får ett riktigt Elcykel-leende!